Címlap

Bejelentkezés


Szalmonella-mentesítik a magyar baromfiállományt


Gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a magyar baromfiállományt, mivel bő egy év múlva meg kell felelnünk az uniós feltételnek - hangzott el a Baromfi Termék Tanács (BTT), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), valamint a Diagon Kft. közös tájékoztatóján.

Annak érdekében, hogy ez a program teljesüljön, a Diagon Kft. az eddigi négy-öt napos tesztvizsgálatnál sokkal gyorsabb, akár két óra alatt eredményt produkáló tesztet fejlesztett ki a magyar baromfitartók számára. Magyarországon a csirkeállomány több mint ötven százalékát érinti a szalmonellafertőzés, míg az EU-ban mindössze öt-huszonöt százalékát.

A szalmonella-mentesítés azért fontos, mert a jövő év decemberének közepétől csak olyan baromfihús hozható forgalomba az unió országaiban, amely gyakorlatilag szalmonellamentes - hangsúlyozta Bárány László, a BBT elnöke. Mindennek teljesítéséhez a szakember szerint elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani. Ehhez az unió is támogatást ad.

Az idén mintegy 2,4 millió euróval járult hozzá a közösség a magyar baromfitartó-telepek szalmonella-mentesítéséhez, a magyar állam ugyanekkora összeget adott. Jövőre ez mintegy hatszázezer euróval emelkedik, és a magyar állam is mintegy hárommillió eurónak megfelelő forintösszeggel járul hozzá a program sikeréhez.

A baromfiállomány szalmonellamentesítése 2007 óta programszerűen folyik Magyarországon, de a szakma már korábban is foglalkozott a probléma megoldásával. A tenyészállományok fertőzöttségét az utóbbi időben háromról egy százalékra sikerült leszorítani. A baromfi tojóállománynál harmincöt százalékról kevesebb mint tíz százalékra mérsékelték a szennyezettséget. A Broiler-csirkék hatvan százalékos fertőzöttségét negyven százalékra csökkentették.

A szalmonellát főzéssel, sütéssel lehet ártalmatlanítani. Ehhez a csirkehúst 70-75 Celsius fokot meghaladó hőkezelésnek kell alávetni. Az emberi egészségre az ezerötszáz regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban - emelte ki a terméktanács elnöke.

Tesztek során tíz különböző helyen vásárolt csirkehúsban ellenőrizték a szalmonella-előfordulási arányt. A Diagon Kft. új gyorstesztjével hét mintában találtak szalmonellát, ebből kettő volt emberi egészségre is ténylegesen veszélyes.