Az élelmiszerbiztonsági szakemberek az idén a tervek szerint mintegy 600 tejtermék mintát vizsgálnak meg a gyártóknál, és mintegy 400-at a kereskedelemben, mikrobiológiai vizsgálatoknak pedig 140 tejtermék-mintát vetnek alá - közölte Deák Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszer- és takarmány-felügyeleti osztályának vezetője
A sajtótájékoztatót a Teszt plussz Magazin rendezte annak kapcsán, hogy 25 tejfölmintát vizsgáltatott meg Mosonmagyaróváron a Magyar Tejgazdasági Kísérleti intézetben.
Gippert Beáta, a magazin lapigazgatója az MTI kérdésére elmondta: kilenc terméket találtak a szakemberek nem megfelelő minőségűnek. Főként azt kifogásolták, hogy a tejfölmintákban nem volt megfelelő a baktériumok mennyisége.
Biacs Péter, a Teszt plussz Magazin élelmiszerbiztonsági szakértője a Magyar Élelmiszerkönyv leírását idézve elmondta: tejfölnek az a tejtermék nevezhető, amelyet tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-tenyészettel végzett alvasztással készült savanyú tejszín.
Megjegyezte: a tejfölt régiónkon kívül csak kevés országban ismerik.
A celldömölki telephelyű Friss Élelmiszer Kft.-nél tejföl-hamisítás gyanúja miatt végzett vizsgálatokról a sajtótájékoztatón nem adtak újabb információkat, mivel az ügy még folyamatban van. Deák Ferenc annyit elmondott, hogy az élelmiszerellenőrök más cégek hasonló termékeit is vizsgálják.
AGROTREND