A magyar piacra termelő vágóhidak terheinek enyhítését kérte a kormánytól az MDF nevében Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus szorgalmazta, hogy ezeknek a vágóhidaknak ne kelljen húsminősítési eljárás alá vetniük a helyben történő felhasználás céljára levágott állatok húsát. Hozzátette:
a húsvizsgálat elvégzése elengedhetetlen, de a helyben fogyasztásra vágott állatok esetében a minősítés, azaz az osztályba sorolás nélkülözhető lépés.
A hazai áruk piacra jutásának egyik legnagyobb akadálya a túlbonyolított minősítési eljárás - jelentette ki Lengyel Zoltán. Hozzátette: azt szeretnék, ha heti tíz vágásig nem kellene minősíteni, valamint minősítési díjat fizetni, így a kisebb vágóhidak heti 50-80 ezer forintos költségtől mentesülnének.
A politikus közölte, hogy a hatósági állatorvosok egyetértenek a kezdeményezéssel. Hozzátette: a közelmúltban kirobban fuzáriumbotrány rávilágított arra, hogy tovább kell fejleszteni az élelmiszerellenőrzés hatékonyságát, és meg kell könnyíteni a jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutását.
AGROTREND