Címlap

Bejelentkezés


Élelmiszer-jelölés: olivabogyó


OLIVA

Július 1-én lépett életbe a 182/2009/EK sz. rendelet, mely a szűz és extraszűz olívaolaj címkéjén a gyártásban felhasznált olívabogyók származási országának kötelező feltűntetését írja elő.

Olaszországban erre szinte népünnepélyt tartottak. Az eseményről minden napilap és televíziós csatorna beszámolt. Luca Zaia agrárpolitikai miniszter az olíva olajtermelőkkel együtt hálaadó misén köszöntötte Assisiben a rendelet életbelépését. A választás több okból esett az Assissi Szent Ferenc Templomra: Szent Ferenc Olaszország egyik védőszentje 1939 óta, Umbria az egyik legősibb olívaolaj termelő tartománya Olaszországnak, a szent sírja előtt égő örökmécseshez az olajt minden évben más tartomány adományozza.

Olaszországban az olívaolaj termelésnek igen nagy jelentősége van mind gazdasági, mind gasztronómiai szempontból. A termelésben és az exportban is Európában Spanyolország után a második helyet foglalja el. Az országban 1 millió olajtermelő gazdaság, 6500 olajprés 500 őshonos olívabogyó fajta van, melyből 38 védett eredet-megjelöléssel és 1 védett földrajzi jelzéssel bír. De nem csak a mennyiség, hanem a minőség is rendkívül fontos tényező. Ezt mutatják a minisztérium olívaolaj és más agrár-élelmiszeripari termékek hamisítása és minőségrontása megelőzésére, felderítésére tett erőfeszítései. Az olajbogyók származásának címkén való kötelező feltűntetése a minőségvédelmi és főleg a "Made in Italy" védelmére irányuló törekvéseket segíti.

Ezzel összhangban a Coldiretti (650 ezer tagot tömörítő mezőgazdasági egyesület) elnöke, Sergio Marini is közleményben üdvözölte a fenti EU rendelet életbe lépését, melyben további, a rendelet szükségességét alátámasztó adatokat szolgáltat:

*
2008-ban 485 millió kiló olívaolajt importáltak Olaszországba, mely összekeveredett a kevéssel 600 millió kilót meghaladó belföldi termeléssel, azaz kettőből csaknem egy egész üveg Olaszországban termelt olívaolaj külföldi olajbogyóból sajtolt olajt tartalmaz.
*
az egy főre jutó fogyasztás évi 14kg
*
olajfák száma: 250millió fa
*
az ágazat bevétele 2 milliárd EUR
*
az ágazatban alkalmazott munka: 50 millió munkanap

Egy felmérés alapján az olasz fogyasztók szinte 100%-a szükségesnek tartja az élelmiszerek címkéjén annak feltűntetését, hogy az összetevők közt felsorolt mezőgazdasági termékek honnan származnak. A Coldiretti az utóbbi években végzett ilyen irányú mozgósító tevékenysége eredményeként már igen sok termék esetében elérte, hogy a címkén kötelezően feltűntessék a gyártok az alapanyagok származását.
Az olívaolaj példája kapcsán a Coldiretti összesítést készített arról, hogy mely termékek származását (alapanyagot is beleértve) kötelező már most feltűntetni, és melyek azok, amelyeknél ennek az információnak a feltűntetését elengedhetetlennek tartanák.


AGROLINE