Címlap

Bejelentkezés


Kialakulóban az európai uniós nano-szabályozás


Ez év március 17-én Brüsszelben tartották a nanotechnológia kockázatbecslésében résztvevő szervezetek és szakértők helyzetfeltáró alakuló ülését.

Az Európai Bizottság által első ízben szervezett szakmai megbeszélés fő céljai voltak: elemezni és összefoglalni a nanotechnológia kockázatbecslésének jelenlegi uniós állapotát, azonosítani azokat a területeket, ahol hiányosak a tudományos ismeretek és a tagállamok kockázatbecslőinek további információkra van szükségük, valamint javaslatot megfogalmazni a Bizottság számára az információcsere, s a tagállamok szakemberei közti együttműködés elősegítésére.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy átfogó vizsgálatokra van szükség a nano méretű termékeket illetően, hiszen miközben e termékek újabb és újabb generációi jelennek meg, átfogó kockázatbecslés még nem valósul meg. Az egyes tagországok megjelent képviselői fontosnak tartották a kockázatbecslő szervek közti koordinált együttműködést, a feladatmegosztást, a kutatástámogatást, az iparral való együttműködés fokozását, illetve toxikológiai (toxikokinetika, genotoxicitás) vizsgálatok elvégzését. 2009 végéig az Unió cselekvési tervet fogalmaz meg a témában, aminek ütemezésétől függően kerül majd sor a következő találkozóra.

Az élelmiszeripar nanotechnológiai alkalmazásaival az EU Food Law 2009. március 27-ei száma is kiemelten foglalkozik. Az Európai Parlament képviselői - a Zöld frakció kezdeményezésére - a napokban megszavazták, hogy az olyan élelmiszereken, amelyek nano méretű összetevőket tartalmaznak, kötelező legyen azt feltüntetni az összetevők között. Az EP képviselőinek elsöprő többsége úgy nyilatkozott, hogy további élettani, s élelmiszer-biztonsági vizsgálatok szükségesek a nanotechnológia megítélését, alkalmazását illetően. Az EU-ban jelenleg nincs pontos jogszabályi meghatározása a nanotechnológiának. Ezzel kapcsolatban az Unió egészségüggyel és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó biztosa, Androulla Vassiliou elmondta, hogy a világon az EU lenne az első, ahol elkészülne a nanoanyagok rugalmas, koherens jogszabályi definíciója. Ennek előkészítése már folyik.

A nanotechnológia és ahhoz köthető fogalmak tisztázását az EU Food Law ugyanezen számában megjelent másik írás is sürgetőnek tartja. A cikk rámutat arra, hogy az Aquanova cég 30 nm alatti élelmiszer-összetevőket (tartósítószereket, omega-3 zsírsavakat, stb.) reklámoz weblapján, jóllehet a cég saját állítása szerint gyártáskor semmiféle nanotechnológiai eljárást nem alkalmaz, kizárólag hagyományosakat. A Föld Barátai európai szervezetének szóvivője szerint azok a cégek (köztük élelmiszeripariak is), melyek jobb felszívódó képességű, illetve biológiai hasznosulású termékekkel dicsekszenek, valamennyien alkalmaznak nanotechnológiát. Úgy véli, további problémát jelent, hogy a nanotechnológiával előállított termékek - a jelenleg hatályos jogszabályok szerint - nem számítanak új élelmiszernek, így külön engedélyeztetésük nem kötelező.

2009. június 2-5-e között Csehország ad otthont a „EuroNanoForum 2009” című rendezvénynek, melynek programja itt letölthető. „A titokzatos „nano”, mint a XXI. század tudománya” címmel publikációt olvashatnak az Élelmiszer-biztonság folyóirat következő számában is.MEBIH