Címlap

Bejelentkezés


Készül a bortörvény módosítása


BOR0402

Készül a bortörvény módosítása, amelynek az uniós borpiaci reformhoz illeszkedve a tervek szerint augusztus 1-től hatályba kell lépnie - közölte az MTI-vel a Hegyközségek Nemzeti Tanács (HNT).

A közlemény emlékeztet: már hónapok óta zajlik az előkészítő munka, amely révén a hazai jogrend átveszi az EU borpiaci reform második szakaszának rendelkezéseit. A sok értelmezési probléma ellenére is a most zajló jogharmonizáció során az egyeztetés végére mindössze egy stratégiai kérdés maradt. Ez pedig a forgalombahozatali járulék ügye, amelyben még nem sikerült a szakma támogatását megszereznie az előterjesztőknek.

A országos hatáskörű szakmai szervezetek a tagjaik körében a múlt hét folyamán felmérést végeztek, és eszerint: a borászok úgy vélik, elfogadhatatlan a szaktárca javaslata a forgalombahozatali járulék megbontása fix összegű ellenőrzési járulékra - literenként 3,20 forint - és változó marketing járulékra.

Az ágazati szakemberek javasolják a forgalombahozatali járulék megosztását az új minősítési kategóriák szerint. A járulék befizetése 2009. augusztus 1-től legyen az új megjelölési kategóriánként differenciált. Azaz a földrajzi jelzés nélküli és oltalom alatt álló földrajzi jelzésű - asztali, tájbor - kategória esetén literenként 5 forint. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű - vagyis a minőségi és eredetvédett bor - kategória esetén pedig literenként 10 forint.

Vagyis a korábban sok tekintetben megosztott ágazat - a szervezetek szintjén - egységesen ragaszkodik a szakértői által megfogalmazott javaslathoz. A HNT-nél úgy vélik: néhány napon belül törvénytervezet előterjesztésekor kiderülhet, hogy az agrártárca erőből felülírja-e a szakma igényeit, vagy visszatér a reform korábbi szakasza során sikeres konstruktív együttműködés taktikájához.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ugyanis eddig nem volt hajlandó eltérni saját ötletétől, mely alapján már a beszedéskor elkülönítené a minőségellenőrzésre fordítandó járulékrészt és ezt literenkénti 3,20 forintos szinten be is kerülhetne a törvény módosításába. A szőlész-borász szakma viszont a korábbinál igazságosabb, a befizetők teherviselő képességével arányosabb rendszerre tett javaslatot - tartalmazza a HNT közleménye.


AGROTREND