Címlap

Bejelentkezés


A rozé borok új előállítási szabályainak várható hatása


A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nem sikerként éli meg a hét eleji brüsszeli döntést a rozé borok előállítási szabályainak alapvető változtatása kapcsán.

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSzBSz) támogatta a Kormány azon álláspontját, hogy az európai hagyományoknak megfelelően ne lehessen előállítani rozé bort fehér és vörös borok házasításával.

Megértjük ugyan, hogy ilyen típusú olcsó termékre van igény, és a WTO tárgyalásokon az EU már elfogadta ilyen, a harmadik országokból, elsősorban a tengerentúlról érkező import borok behozatalát. Szemben a magyar sajtóban megjelentekkel a hét eleji brüsszeli döntést nem magyar sikerként éljük meg, hiszen számunkra az lett volna kedvezőbb, ha csak a hagyományos módon előállított rozé borok használhatták volna a kifejezést önállóan, és a kevert borokat meg kellett volna különböztetni kötelezően.

A várhatóan hamarosan megjelenő EU szabályozás értelmében mind a hagyományos, mind a keveréssel előállított rozé borokon nem kötelezően megjeleníthető, hogy classic, traditionel, vagy hagyományos, illetve, hogy házasított, coupage, blended.

Reméljük, hogy a magyar fogyasztók többsége továbbra is ragaszkodni fog, a hagyományosan kék szőlő héjon érlelése nélküli feldolgozásával nyert üde, gyümölcsös, alacsony alkoholtartamú frissítő rozé borokhoz fognak ragaszkodni.


AGROTREND