Címlap

Bejelentkezés


Klónozott állatokból ne készüljön élelmiszer


Az Európai Parlament (EP) képviselői szerint ki kell zárni, hogy klónozott állatok vagy azok leszármazottai bármilyen formában az élelmiszerpiacra kerüljenek. Ezért a képviselők új jogszabály előterjesztését kérik az Európai Bizottságtól. Az EP szerint be kell tiltani a klónozott állatokból készült élelmiszereket, és külön meg kell vizsgálni a nanotechnológiával előállítottakat.

Az EP szerint jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan módszerek, amelyek lehetővé tennék a nanotechnológiával készített élelmiszerek megfelelő elemzését. Ezért ezeket tovább kell kutatni, de addig a csomagoláson fel kell tüntetni, hogy az adott élelmiszer nanotechnológia segítségével készült.

Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő a plenáris vitában azt mondta: a nanotechnológia a jövő egyik kulcsa, és Európa súlyos versenyhátrányt szenvedne, ha kimaradna a fejlesztésekből. A képviselő szerint fontos az engedélyezési folyamatot kísérő tudományos vizsgálat, valamint a szigorú címkézési szabályrendszer. A politikus úgy vélte, hogy a klónozott állat leszármazottját nem kellene klónnak tekinteni.


AGROINFORM