Címlap

Bejelentkezés


A rózsaszínű bor - brüsszeli szemüveggel


BOR0326

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a rozé borok címkéin tüntessék fel, "hagyományos" vagy pedig "keveréses" eljárással készült italról van-e szó

A szerdán előterjesztett címkézési útmutatás a jövő hónapban kerül a tagállami kormányokat képviselő Tanács elé, és a brüsszeli bizottsági illetékesek reményei szerint augusztusban - tehát az idei szüret előtt - már hatályba is léphet.

A rozé bor hagyományos értelemben a kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert, világospiros színű bor. A rozé készítésekor tehát a vörösbor készítésének folyamata játszódik le, csak kevesebb ideig van kapcsolatban a lé a bogyó héjával és a hússal. A rozé borokat vörösbort adó szőlőfajtákból préselik.

Létezik egy másik, sokak szerint borászati merénylettel felérő eljárásmód is: kész vörösbort és fehérbort összekevernek, így vörösből és világosból rózsaszínű bor adódik. Ez a "blended", vagyis "kevert rozé", amelyet Európa legtöbb országában pancsolt bornak tekintenek, és nem tűrik az üzletek polcain. Nincs ilyen tilalom Spanyolországban, valamint egyes "rózsaszínűsített" pezsgőfajták esetében.

Az Európai Bizottság szerint a palackon fel kellene tüntetni a jövőben, hogy "hagyományos" vagy pedig "kevert" rozé rejtezik abban.


AGROTREND