Címlap

Bejelentkezés


Magyar pálinkafőzdék sikere az osztrák Destillata versenyen

Rovat(ok):

PÁLINKA

Eredményesen szerepeltek a magyar pálinkafőzdék a nemrégiben megtartott osztrák Destillata elnevezésű nemzetközi párlatversenyen - mondta Wolfgang Lukas, a rendezvény ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten a díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatón.

A 13 országból érkező 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az "Év Főzdéje", a "Nemzetgyőztes" és az "Év Főzőmestere" címeket az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el.
Magyarországról 4 pálinka nyerte el az "Év Pálinkája" címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek vissza a magyar főzdék.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: a magyar pálinka előállítása az utóbbi öt-hat évben sokat fejlődött, különösen elmondható ez az utóbbi egy-másfél évről. Ekkor született meg a pálinkatörvény, és ekkor hozták létre a pálinkatanácsot - tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a magyar pálinka marketingjére az idén a tavalyihoz hasonló összeg, mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre.

Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: az elmúlt két évben évente Magyarországon mintegy 580 ezer hektoliterfoknyi - mintegy 1,2 millió liter - gyümölcspálinka került forgalomba. Mindehhez még hozzájön 100-200 ezer liter törkölypálinka, így a szakember szerint összességében mintegy 1,5 millió liter körüli pálinka kerül kereskedelmi forgalomba Magyarországon évente.

Magyarországon az egy főre jutó éves égetett szesz fogyasztás 3,5 liter körüli. (Ez utóbbi tiszta szeszre - azaz 100 százalékos - alkoholra vetített mennyiséget jelent.)


AGROTREND