Címlap

Bejelentkezés


Nyártól nem ihatunk asztali bort


BOR-PINCE

Nyakunkon az új uniós borszabályozás. Augusztus 1-éig mind a termelőknek, mind a törvényhozóknak egy seregnyi változtatást kell tenniük. A borisszák mindebből majd csak az új címkézést veszik észre.

Búcsút mondhat a magyar fogyasztó és termelő az asztali és a tájbornak is. Legalábbis ezeknek az elnevezéseknek. A palackokba feltehetőleg augusztus elseje után sem kerül másfajta nedű, de az uniós borpiaci szabályozás értelmében új kategorizálást vezetnek be. A minőségi kategóriákhoz egy eddiginél szigorúbb termékleírási rendszert rendelnek, ami pontosan megmondja, hogy hol, mit, hogyan kell készíteni és milyen elnevezéssel lehet forgalmazni.

A legmagasabb polcra az oltalom alatt álló eredetmegjelöléses borok (OEM) kerülnek. Címkéjükön szerepel majd az oltalom alatt álló földrajzi név, a borfajta, a szőlőfajta, az évjárat, és ugyan nem kötelező, de a termelő védjegye is felkerülhet. Az eggyel alacsonyabb kategória az oltalom alatt álló földrajzi jelzéses boroké (OFJ), amelyek címkéjén a földrajzi név, a szőlőfajta, az évjárat és a védjegy szerepelhet. Az utolsó osztályba a földrajzi jelzés nélküli borok tartoznak, ezek már csak a szőlőfajta, az évjárat megjelölésével és a termelő védjegyével kínálhatják magukat.

A borvidékek neve automatikusan az OEM kategóriába kerülne, de vannak olyan borvidékek, ahol jelezték, hogy nem kívánnak ezzel a lehetőséggel élni, ők inkább az OFJ kategóriában használnák a nevet.

A borreform a különböző érdekű termelői csoportokat is nehéz feladat elé állítja. Tisztázniuk kell, hogy egyes nevek használatával és az előállítási szabályokkal milyen fogyasztókat akarnak megnyerni maguknak. A termékleírásokat ugyanis maguk a borosgazdák határozhatják meg. Hiába termel, mondjuk valaki Tihanyban bort, ha az nem felel meg az ottani szigorú termelési kritériumoknak, akkor legfeljebb csak balatoniként hozhatja forgalomba, feltéve, hogy azokat az előírásokat viszont teljesíti Az ilyen döntéseknél üzleti szempontok érvényesülhetnek. Megeshet, hogy valaki a nagyobb terméshozamban és egyszerűbb borkészítési módban látja a nagyobb profitot, így lemond az OEM és OFJ címkékről.

A termékleírások elkészítését még 2011 végéig is el lehet húzni, de ez csak azok érdeke lehet, akik nem akarnak élni az eredetvédelmi címkék piaci előnyével. Az új ellenőrzési, származásibizonyítvány-kiadási, és forgalomba hozatali rendszert viszont már idén augusztustól az új szabályokhoz kell igazítani,

A jövőben az ellenőrzési rendszer is átalakul. A borászoknak az éves ellenőrzéshez regisztráltatni kell magukat, és létre kell hozniuk a hegyközségi nyilvántartási rendszert. Az egyes borvidékeknek első lépésben a termékeiket kell leltárba venniük, majd azt követően boraik termékleírását kell elkészíteniük.


AGROLINE