Címlap

Bejelentkezés


Új rendeletcsomag az élelmiszerenzimekről, -adalékanyagokról, -aromákról és ezek egységes engedélyezési eljárásáról


ENZIM

2009. február 3-án a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal szemináriumot szervezett annak céljából, hogy az élelmiszerenzimekről, -adalékanyagokról, -aromákról (a továbbiakban: élelmiszerjavító anyagok) és ezek egységes engedélyezési eljárásáról szóló új európai uniós rendeletcsomagot bemutassa, és a teendőket megvitassa.

A rendezvényen részt vettek az új rendeletek kapcsán érintett intézmények (FVM, MgSzHK-ÉTbI, MÉBiH) képviselői, valamint a MÉBiH kémiai élelmiszer-biztonsággal foglalkozó tudományos szakbizottságának tagjai.

Az adalékanyagok szabályozására (színezékekre, édesítőszerekre, egyéb adalékanyagokra) eddig több uniós irányelv létezett, melyeket honosítva a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmaz.

Az enzimekre eddig nem volt közös szabályozás, azokat nemzeti szinten, többnyire technológiai segédanyagokként szabályozták.

Az aromákra is volt jogszabályi kezdeményezés, de azt a technikai és tudományos fejlődés figyelembevételével aktualizálni kellett.

Az új rendeletek (1331/2008/EK, 1332/2008/EK, 1333/2008/EK, 1334/2008/EK) összehangolt kritériumokat fogalmaznak meg az élelmiszeradalékanyagok, enzimek és aromák élelmiszerekben való felhasználására, jelölésére, és tartalmazni fogják az engedélyezett anyagok közösségi listáit és felhasználási feltételeit. Az egységes engedélyezési eljárásról szóló rendelet határozza meg az eljárás lépéseit, melynek során egy új anyag felkerülhet a közösségi listára.

Az új jogszabályok előírják a vállalkozók számára az élelmiszerjavító anyagok felhasználásáról a Bizottság felé tett jelentést, a tagállamoknak pedig rendszereket kell majd fenntartani az anyagok fogyasztásának és használatának figyelemmel kísérésére, a bevitellel kapcsolatos információk gyűjtésére. Ezek lesznek fő feladataink, miután a Bizottság pontosítja a teendőket, vagyis a vállalkozók jelentésének módját, illetve a tagállamok adatgyűjtési és kockázatbecslési feladatait. Az engedélyezési eljárást illetően pedig a Bizottsággal való kapcsolattartásra lesz egy kijelölt nemzeti szerv.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy a rendelet tartalmát széles körben ismertetni kell a gyártókkal és fogyasztókkal. Bár a rendeletek már hatályban vannak, bizonyos részeiket később, különböző időpontoktól kezdve kell majd alkalmazni. Ezzel összhangban fogják a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó részeit hatálytalanítani. A közösségi listák felállítása is még folyamatban van, mivel az anyagokat előzetesen értékelni kell, ideértve a korábban már engedélyezett adalékanyagok biztonságosságának újraértékelését is. A közösségi lista kibocsátásáig a jelenlegi, a Magyar Élelmiszerkönyben megtalálható lista marad hatályban.MEBIH