Címlap

Bejelentkezés


Élelmiszertartalék kell!


Az élelmiszerárak drasztikus növekedése és az élelmiszerkészletek jelentős megcsappanása miatt az EP globális élelmiszertartalék-hálózatot hozna létre és készletezési kötelezettséget írna elő. A képviselők növelnék a mezőgazdaságra szánt fejlesztési segélyek összegét, és biztosítanák a fejlődő országok kistermelői számára a mikrohitelekhez és hitelgarancia-programokhoz való hozzáférést.

A képviselők hétfőn nagy többséggel fogadták el azt a jelentést, mely egy "globális élelmiszer-nyilvántartási rendszert" és "globális élelmiszertartalék-hálózatot" hozna létre az unió vezető szerepével. A testület minden ország számára készletezési kötelezettséget írna elő, és jobb tárolási rendszert szeretne a termelésben használt fő segédanyagok (műtrágyák, vetőmagok, növényvédő szerek) számára.

A megújuló energiaforrások előállításának és a bioüzemanyag-termelésnek nem szabad veszélyeztetnie a bolygó élelmezésbiztonságát - vélik a képviselők. Az EU-nak ugyanakkor határozottabban kell elköteleznie magát a második generációs bioüzemanyagok mellett - áll a jelentésben.

Az EP sürgeti az Európai Bizottságot, hogy növelje a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre szánt segélyeket az uniós fejlesztési támogatáson belül. Az EP szerint biztosítani kell a fejlődő országok mezőgazdasági kistermelői számára a kölcsönökhöz és a mikrohitelekhez való hozzáférést is. A világ legszegényebb részeinek támogatására pedig egy állandó élelmezésbiztonsági alapot hozna létre a testület.

A Parlament szerint "az agrárpolitikának nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a világ élelmezési egyensúlyához". A KAP 2008-ban elkezdett felülvizsgálatát ezért a képviselők szerint tovább kell folytatni, a közösségi és tagállami ráfordításoknak pedig stabilaknak és változatlan mértékűeknek kell lenniük, hogy tisztességes jövedelmet garantáljanak a termelők számára.

Az EP szerint meg kell vizsgálni, hogy az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló kezdeményezések és a pénzügyi válság milyen hatással vannak az agrárszektorra. Emellett létre kell hozni egy gyorsított kutatási-fejlesztési programot a fenntartható, helyi feltételekhez igazodó és energiahatékony mezőgazdaság megvalósítására - olvasható a jelentésben.

Forrás: EP Sajtószolgálat