Címlap

Bejelentkezés


Új szabályozás a bioélelmiszerekre


Az unióban évről évre gyarapszik az ökogazdaságok száma, s az ökológia termesztésbe vont területek nagysága, így ma már több mint 6 millió hektáron folyik biogazdálkodás. Az új év az ökológiai gazdálkodók számára is változást hozott. Egy a január 1-ével életbe lépő uniós szabályozást követő rendelet mind a fogyasztók, mind a termelők számára.tisztább viszonyokat teremt.

Az új szabályozás a gyorsan növekvő piac viszonyait is még idejekorán átláthatóbbá teheti.

A 2007 júniusában elfogadott ökológiai termésről és címkézésről szóló rendeletről, Mariann Fischer Boel az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa korábban úgy nyilatkozott: Ez a kiváló megállapodás Európa-szerte segít a fogyasztóknak, hogy könnyen felismerjék az ökotermékeket, és biztonságot teremt a számukra, hogy biztosan tudják, mire adják ki pénzüket.

S hogy miért mondta mindezeket a szakpolitikus? A szabályozás mindenre kiterjedő részletességgel határozza meg a biotermékek termelésének minden mozzanatát, a takarmányozástól kezdve, a tisztítószerek használatán át az élelmiszerfeldolgozásig. Ökocímkét így már csak azok élelmiszerek kaphatnak, amelyek legalább 95%-ban ökológiai összetevőkből állnak. A továbbiakban nincs pardon a génmódosított (gmo) elemeknek sem, amennyiben a gmo-k véletlen előfordulása egy termékben meghaladja a 0,9 %-ot, az már nem jogosult az ökocímkére.

Az új rendelet a termékek megjelölésénél ugyan kötelezővé teszi az EU-s címke használatát, de lehetőség van az élelmiszereket nemzeti és a magánlogóval is megjelölni. S míg számos más árunál bevett szokás a „Made in Eu” szövegezés, addig a bioélelmiszereken a tudatos vásárlók érdekében, fel kell tüntetni a termőhelyet is.

A rendeletben újdonságként jelenik meg az ökológiai akvakultúra, a bor-, élesztő készítés és a magyar termelőket egyelőre kevéssé lázba hozó tengeri moszat termesztés szabályozása is.


EFARMER