Címlap

Bejelentkezés


A VM szigorítja a gesztenyekészítményekre vonatkozó előírásokat


A Magyar Élelmiszerkönyv legújabb módosítása rendet tesz a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények piacán is – hívja fel a figyelmet közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A szaktárca által kiadott élelmiszerkönyv mostantól pontosan szabályozza e termékek összetételét. A közlemény hangsúlyozza: a VM folytatja a silány minőségű termékek kiszorítását a piacról.

A gesztenyekészítményekre vonatkozó szigorítást az tette szükségessé, hogy a fogyasztókat félrevezető módon gyakran gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának neveznek olyan termékeket is, amelyeknek fő összetevője a főtt bab, nem pedig a valódi szelídgesztenye. Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről – emlékeztet a közlemény. Ezentúl ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek. Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát.
A közlemény idézi a jogszabályt, amely szerint a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a „gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel” feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie. Laboratóriumi vizsgálatokkal a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyértelműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba. A rendelet december 15-től hatályos – írja az MTI.



AGROMONITOR