Az idei haltermés 21-22 ezer tonna lesz Magyarországon, ami 15 százalékkal kevesebb az átlagosnál. A csökkenésről elsősorban a mostoha időjárás tehet.
A magyarok évente átlagosan 4,2 kilogramm halat esznek, és ennek a felét hazai vizekben kihalászott halak adják - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-nek.
Magyarországon lényegesen kevesebb halat esznek az emberek, mint az Európai Unió más országaiban. A haltermelők célja, hogy néhány éven belül 6 kilogrammra emelkedjen a magyar éves fejenkénti halfogyasztás. Éves szinten az ágazat árbevétele 20-25 milliárd forint körül alakul.
A magyarok jellemzően a karácsonyi ünnepkör idején fogyasztják el az éves mennyiség mintegy harmadát. Karácsonykor az emberek főként a pontyot keresik. Ez a halféle teszi ki a karácsonyi fogyasztás 85 százalékát. A fennmaradó hányadot egyebek között az afrikai és a szürkeharcsa, a busa és a süllő adja. A ponty kilója most 700-800 forint, de a szakember szerint közvetlenül az ünnep előtt néhány helyen az ár csökkenhet valamelyest.
Az igazi kérdés, hogy elindul-e szokás szerint a halháború a karácsony előtti hetekben, ugyanis ilyenkor egyes áruházláncok a lehető legmélyebbre szorított árakkal akarják a vásárlókat boltjaikba csábítani. Ez az utóbbi tíz évben azt is jelentette, hogy az árak akár a lehalászás helyén alkalmazott termelői árnál is alacsonyabbak lehettek. Ebben az évben vélhetően ez a feszültség némileg oldódik: kérdés, hogy a kereskedők találnak-e a környező országokban – például Csehországban – a magyarnál olcsóbb pontyot. Ha igen, akkor az itthon csökkent termés sem lesz képes ellenállni az árlemorzsolási szándéknak. (ohgy)
SZABADFÖLD