A rossz időjárás miatt kevesebb saláta termett hazánkban, ezért Svájcból rendeltünk harminc tonnát a szükségletek kielégítésére. Magyarország egyébként sem képes a saját piacát ellátni ezzel a rendkívül munka- és beruházásigényes terménnyel.
Munka- és beruházásigénye miatt foglalkoznak viszonylag kevesen a terménnyel
„Aki a következő napokban a magyar élelmiszerüzletekben jégsalátát vásárol, könnyen meglepődhet, mivel a csomagoláson az állhat, hogy az áru a berni felvidékről származik” – írta büszként a 20 Minuten című svájci napilap. A drága élelmiszerpiacáról híres alpesi országban ritkaságszámba megy, ha hozzáadott értékkel nem bíró mezőgazdasági terményt exportálnak. A két svájci piacvezető cég (Gastro Star és Kellermann) még sohasem exportált fejes salátát, az egyik legnagyobb kelet-közép-európai kereskedőnek számító Eisbergnek is csak most sikerült először. A lap szerint hazánkban mintegy négyszáz forintba kerül egy kilogramm saláta a nagykereskedőknél, míg Svájcban ugyanezért 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni. „Elsősorban a rossz időjárás miatt emelkedett meg Magyarországon a saláta beszerzési ára.
Nemcsak kevesebb, de gyengébb minőségű is a termés” – mondta lapunknak Reto Preisig, az Eisberg Schweiz értékesítési és marketingvezetője. „Folyamatosan keressük a magyar beszállítókat, de igen kevesen termesztenek salátát, és még kevesebben vannak azok a gazdák, akik elfogadható minőségben szállítanák le az árut” – mondta magyarországi leányvállalatuk ügyvezetője, Hetyei Lajos, aki szerint lassan megérkezik a téli hónapok állandó slágere, a spanyol saláta. A termelők a sok csapadék miatt nem tudták időben leszedni a termést, így túlérett vagy elrohadt a földeken a saláta. Az ismert exportőröknél, Hollandiában, Németországban és Ausztriában is hasonló volt a helyzet. Hazánkban a belföldi termelés egyébként sem tud lépést tartani a növekvő salátafogyasztással. A szükséglet fele sem terem meg a határon belül.
Kádár Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) alelnöke szerint elsősorban munka- és beruházásigényessége miatt foglalkoznak viszonylag kevesen a terménnyel. „Nyáron az öntözés mellett a napfénytől is védeni kell a salátát, és párásítani is kell a fóliasátrat. Télen a fűtés okoz gondot a termelőknek” – mondta Kádár Béla. Jellemzően a tavasz és az ősz nevezhető ideális időszaknak a termesztéséhez. Ráadásul ahogy levágják a salátafejet, hűteni kell, és a hűtőlánc a fogyasztóig nem szakadhat meg.
AGROLINE