A gondok és nehézségek elől, társával együtt tanyára menekült egy építőipari vállalkozó. Állattartásba fogtak, amibe szép lassan belejöttek, csakúgy, mint a sajtkészítésbe. Úgy is mondhatnánk, most már sajttal kelnek, és sajttal fekszenek.
Hétköznap már kora reggel találkozhatunk a budapesti Rákóczi téri csarnokban Zsuzsa asszonnyal, aki párjával és a portékával naponta beutazik a lajosmizsei tanyáról. Feledve a várost, ma már a falusi ízek népszerűsítéséért dolgoznak.
- Azok a vevők adnak erőt a munkához, akik itt dicsérnek, illetve visszajárnak, s a mi termékeinket fogyasztják – mondja Bertók Zsuzsanna. – Ma már olyan termékeket készítünk, amikre van kereslet. Divat lett az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód, a tudatos vásárlás. Olyan élelmiszereket keresnek az emberek, amiben nincsen tartósítószer. Mi azért költöztünk Lajosmizsére, hogy ezeket a termékeket elő tudjuk állítani.
Amíg Zsuzsa asszony piacozik, a tanyagazda Lajosmizsén, a sajtkonyhában teszi a dolgát, mert 9 óra tájt már visszatér állataihoz, mert várja a feldolgozandó nyersanyag, a tej.
- A kedvesem találta ezt a területet egy internetes honlapon, gyönyörű szép képek voltak róla. Lejöttünk többször is, de első látásra már majdnem, hogy döntöttünk. Kész tervekkel érkeztünk – eleveníti fel a pályamódosítást Hortig Rezső, aki ma már házisajt-készítőnek vallja magát. - A kecske az első pillanattól kezdve benne volt a képben. A tejének nagyon jók az élettani hatásai, akár a felnövekvő generációra, akár az idősekre gondolunk. Mivel mi sem tartozunk az ifjabb korosztályhoz, úgy döntöttünk, hogy ezzel foglalkozunk. Úgy gondoltuk, hogy ha mi keressük a vegyszermentes, természetes élelmiszereket, akkor biztosan akadnak rajtunk kívül mások is, akiknek erre van igényük. Ma már 44 anyakecskének vannak itt a leszármazottai.
Mi azt szeretnénk, hogy jól tejelő állományunk, jó beltartalmú tejünk legyen, és az állatok jól érezzék magukat. Mint minden egyéb más állatnak, a kecskének is meg kell adni azt, ami jár neki. Nem igénytelen, szüksége van a jó szálastakarmányra, a gondoskodásra. Ha mindezt biztosítjuk, az általunk előállított élelmiszer is kiváló minőségű lesz.
GAZDAKÖR