Címlap

Bejelentkezés


Másodlagos élelmiszer-vizsgálat: mérlegelik a kockázatokat


Július 20-tól lép hatályba a vidékfejlesztési miniszter új rendelete, amely bejelentési kötelezettséget ír elő az importőröknek és forgalmazóknak az úgynevezett másodlagos élelmiszer-vizsgálatok szigorítása érdekében. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint a hatóságok mérlegelik majd, hogy egy-egy vállalkozásnál mekkora a kockázata az élelmiszerbiztonsági problémák előfordulásának.

Ha a hatóságok valamely vállalkozásánál problémát találnak, ott akár egy hónapig mindennap ellenőrizhetik az élelmiszerek ki- és betárolását – mondta a Magyar Rádió hírműsorában a VM államtitkára. Eddig a hatóságok szúrópróbaszerűen, ritkábban és főként a boltokban kontrollálták a termékeket. Mostantól a vizsgálatok fokozása érdekében növelik a 160 fős ellenőri létszámot is. A piaci szereplők szerint ugyanakkor az előírt dokumentáció sok, a felkészülési idő pedig kevés, ezért a kereskedői érdekképviselet a VM-hez kíván fordulni.
Mint ismert, a VM új rendelete szerint be kell jelenteniük a hatóságokhoz tevékenységeiket az élelmiszer-vállalkozóknak, ha olyan „első magyarországi telephelyeket” működtetnek, ahová harmadik országokból vagy uniós tagállamokból származó termékeket először tárolnak be. Az új jogszabállyal a minisztérium teljesíti a kormány másodlagos élelmiszervizsgálatokra vonatkozó vállalásait, amelyek a rossz minőségű import visszaszorítását célozzák. A vállalkozásoknak a szállítmányokról nyilvántartást is kell vezetniük és a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időt követő egy évig meg kell őrizniük a nyomonkövethetőséget biztosító dokumentumokat.
A VM az új rendeletben szerepelteti az élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelten kezelt tételek listáját is. Ilyen például az állati belsőség, a nyesedékhús, a fejhús vagy a baromfi farhát. E termékek esetében a bejelentést a beérkezés előtt két munkanappal kell megtenni az illetékes kerületi hivatalhoz, illetve az MgSzH területi szervezetéhez. A mellékletben nem szereplő tételekről pedig az élelmiszer-vállalkozóknak minden hónap tizedik napjáig összesítő jelentést kell küldeniük a hatóságoknak.



AGROMONITOR