Címlap

Bejelentkezés


Tiltólista Kínából


A kínai hatóságok közzétették a tiltott élelmiszeradalékok listáját, amelyek között még ipari festékanyagok, rovarölő szerek és csatornatisztításhoz használt vegyületek is vannak.

A kínai élelmiszerek iránti bizalom visszaállítására indított négy hónapos kampány során az illegális, valamint a túlságosan magas koncentrációban használt adalékanyagokat kívánják kiszűrni. A most közzétett, 17 adalékot tartalmazó lista néhány tétele már korábban is szerepelt a tiltott összetevők között, azonban ez az eddigi legteljesebb összeállítás.

A betiltott anyagok között szerepel a bórsav, amelyet növényvédőszerként, az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmaznak, liszthez adagolva pedig a tésztafélék rugalmasságát növeli. A formaldehid és a lúg használata is tilos, a lefolyótisztító adalékként és a szappangyártás egyik összetevőjeként ismert vegyi anyagokkal a tengeri halakat szokták kezelni, hogy frissebbnek tűnjenek.

Az élelmiszerek megjelenését javító ipari festékek szintén a tiltott összetevők között szerepelnek.A listán szereplő, már korábban betiltott összetevő a Szudán-vörös (Sudan-red), amely rákkeltő ipari festék, illetve a melamin is, amelyet elsősorban a műanyagiparban használnak.


AGROLINE