Címlap

Bejelentkezés


Itt a világ öt legegészségesebb tápláléka!

Rovat(ok):

Ne gondoljon senki drágán beszerezhető különlegességekre! Akár a sarki boltban is megvehetjük őket.

A Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ öt legegészségesebb táplálékának listáját. Az élen kizárólag zöldségek és gyümölcsök szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst.

Cékla
Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Hogyan együk? Gumóját, amelyből általában céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.

Aszalt szilva
Segíti az emésztést, ráadásul fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket. Hogyan együk? Tekerjük vékony sonkaszeletbe, szúrjuk át fogpiszkálóval, majd forró sütőben süssük meg.

Gránátalma
A Közel-Keleten már régóta gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben. Hogyan igyuk?Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.

Mángold
Ennek a kínai kelhez hasonlító növénynek a hatóanyagai, a karotinoidok, megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, míg a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat. Hogyan együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, majd olívaolajon pirítsuk 5-7 percig; frissen sült húsokat, halat körítsünk vele.

Fahéj
A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti. Hogyan együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire vagy belekeverni a délutáni kávéba.



STOP