Címlap

Bejelentkezés


Nagyon jó hír a méhészeknek!


Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága után kedden a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság, mint a témáért felelős szakbizottság is elfogadta azokat az új szabályokat, amelyek átláthatóbbá teszik az unióban forgalmazott mézek származását a fogyasztók számára - közölte a javaslatot előterjesztő két fideszes európai parlamenti képviselő.

Áder János és Glattfelder Béla elfogadott módosító indítványa arra irányult, hogy a címkén kötelezően meg kelljen jelölni az európai és Európán kívülről származó méz arányát is, méghozzá abban a sorrendben, ahogy azokat a termék tartalmazza. Amennyiben az EU-n kívülről származó méz aránya meghaladja az EU-n belülről származót, akkor a címkén az "EU-n kívüli" kifejezésnek kell előre kerülnie, nem pedig fordítva, ahogy azt a gyártók ma teszik.

"Ez az eredmény jelentősen hozzájárul az európai fogyasztók fokozottabb védelméhez, hiszen alapvető joguk tudni, hogy az általuk megvásárolt termékeknek mi a pontos összetétele. Magyarország számára azért is különösen jelentősek - a magyar méhészek régi követeléseit megfogalmazott, elfogadott módosító indítványok -, mert az Európai Unióban hazánk mézexportja a legjelentősebb" - áll a közleményben.

A magyar néppárti képviselők azért javasolták a módosítást, mert gyakran előfordul, hogy a mézfeldolgozók az európai mézhez olcsóbb, ám gyengébb minőségű EU-n kívülről származó mézet kevernek. A gyártók - a költségek enyhítése végett - túlnyomó részben Kínából származó mézet használnak, amihez elenyésző mennyiségű európai mézet kevernek - emlékeztetnek közleményükben a képviselők.STOP