Címlap

Bejelentkezés


Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet


A magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás. Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre.

Az új intézkedések célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék. Az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendeletről június 29-én állapodtak meg, és már 2011. december 12-től hatályba is lép. A vállalkozások az új szabályok átvételére 3 év átmeneti időt kapnak. A rendelet legnagyobb újítása, a kötelező tápértékjelölés. Az élelmiszerek általános jelölését és a tápérték feltüntetését jogszabály határozza meg. Fontos újdonság még a csomagoláson a minimális betűméret bevezetése, valamint a friss húsoknál a származási hely kötelező megjelenítése.

A jobb olvashatóság érdekében szabályozták a betűnagyságot az élelmiszerek csomagolásán. A nyomtatott kis „x” betű magassága nem lehet kisebb 1,2 milliméternél. Több más olvashatósági kritériumot is megneveztek, például az éles kontrasztot a betűk és a háttér színe között, meghatározták a sortávolságot, a betűközöket, és a betűtípusok egyéb tulajdonságait.

Az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni bizonyos tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a cukrok, a fehérje, és a só mennyiségét. Minden adatot meg kell adni 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve, és a ma is alkalmazott kiegészítő jelölésekre.

Szigorúbbá válnak a fogyasztók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírások. Az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek (utánzatok, imitátumok) jelölése kiemelt hangsúlyt kap. Ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek, a fogyasztó számára ezt a tényt egyértelműen jelezni kell a termék megnevezésében (például sajt utánzatnál, milyen növényi zsiradék felhasználásával készült).

A fogyasztók jobb tájékoztatását szolgálja a friss húsoknál kötelezően alkalmazandó származási hely nevének kiírása, a már ma is kötelezően jelölt marhahús mellett a baromfi-, sertés-, valamint a juh-, és kecskehúst is jelölni kell majd.

Az allergéneket vizuálisan is ki kell emelni a csomagoláson az összetevők felsorolásakor (vastag betű, más háttér, aláhúzás, stb.). Újdonság, hogy az allergének jelenlétét a nem előrecsomagolt élelmiszereknél- például éttermekben az étlapon - is a fogyasztó tudomására kell hozni.AGROLINE