Címlap

Bejelentkezés


Több gond is sújtja az ágazatot

Rovat(ok):

Egyre nehezebbé válik a fűszerpaprika termelése

Egyre nagyobb gondban van hazánk szimbolikus mezőgazdasági ágazata. A magyar fűszerpaprika iránt folyamatosan csökken a kereslet, mindemellett versenytársainkkal szemben is behozhatatlan a hátrányunk.

Megállíthatatlanul csökken a magyar fűszerpaprika-termelés Németh József, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke szerint. Úgy véli, mindez egyrészt a válság, másrészt az étkezési szokások átalakulása nyomán csökkenő kereslet miatt van így. Lapunk kérdésére kifejtette, mind hazánkban, mind az európai uniós piacokon kisebb igény mutatkozik a fűszer iránt, a fiatalok már nem fogyasztanak annyi paprikás ételt, mint a korábbi generációk, valamint egyre több a feldolgozott, félig kész étel, amelyhez az elkészítéskor már nincs szükség fűszerezésre. Mindezek mellett Magyarország a fűszerpaprika-termelés északi határán van, így némiképp hátrányban vagyunk a déli országokkal szemben. Itthon ugyanis a szárítás csupán drága gépek segítségével oldható meg, szemben a mediterrán államokkal, ahol a szabad földön, költségmentesen szárítják a paprikát. Nemcsak az éghajlat miatt van okunk panaszra. Nálunk ugyanis a magas európai uniós béreket kell kifizetni a dolgozóknak, szemben például egy marokkói termelővel, aki fillérekért foglalkoztatja alkalmazottait. Németh József közölte, minden kiló hazai fűszerpaprikának egyeurós hátránya van. A paprika világpiaci ára egyébként is folyamatosan romlik. Jelenleg – minőségtől függően – kilónként 1,5 és 3,6 euró között fizetnek a termelőknek. Nem csoda tehát, ha a termőterület is fogyóban van: a gabonafélék és az olajos növények ára évről évre nő, így sokan pártolnak át az élőmunka-igényes paprikatermesztéstől a gabonatermeléshez. Amint azt Németh Józseftől megtudtuk, éves átlagban tíz-tizenötezer tonna nyers fűszerpaprika terem hazánkban, míg tíz éve ötvenezer tonnáról beszélhettünk. Szerinte a generációs problémák sem segítik a hazai fűszerpaprika-termelést, a fiatalok nagy része ugyanis ma már nem hajlandó paprikát szedni, így a jövő mindenképp a gépi szedésé lesz. A megfelelő minőség ugyanakkor csak a kézi betakarítással érhető el.



MAGYAR HÍRLAP