Címlap

Bejelentkezés


Enyhítene a vágóhídi szabályozáson a VM


A helyi húsfeldolgozás és értékesítés megkönnyítésére enyhít a vágópontok szabályozásán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Növelik az egy-egy helyszínen levágható állatok számát is -egy-egy vágóhídon heti 100 disznót lehetne leölni.

A helyi termelés ösztönzése érdekében egyértelműbbé és átláthatóbbá teszi a vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat a Vidékfejlesztési Minisztérium. A rendelet felemeli a vágóponton levágható állatok számát és megduplázza a beszállítási távolságot, valamint újdonságként a baromfi vágópontokat is szabályozza. A jogszabályt ma aláírta a miniszter.
A rendelet értelmében, vágóponton éves átlagban hetente legfeljebb 100 darab sertést, juhot, kecskét, 20 darab szarvasmarhát, és évente legfeljebb 150000 darab baromfifélét lehet levágni, a beszállítási távolság pedig az eddigi 50 kilométerről 100 kilométerre növekszik. A vágópontoknak is meg kell felelniük az EU-jogszabályoknak, azonban bizonyos – a rendeletben részletezett élelmiszer-higiéniai előírásoknál könnyítéseket alkalmazhatnak.

A helyi állattenyésztők beszállíthatják a vágópontokra az élő állatokat, melyek húsát ezután szabadon értékesíthetik, hiszen uniós jogszabályoknak megfelelő vágásból származik. A kistermelők helyzetét is megkönnyíti a vágópontok kialakítása, mivel húskészítményt, friss húst ők is csak akkor adhatnak el, ha a vágás a jogszabályoknak megfelelő vágóhídon történt.

Magyarország európai uniós csatlakozása után sok kis vágóhíd zárt be, mert nem tudta teljesíteni az EU-s előírásokat. Az új rendelet célja, hogy – megfelelve a helyi piaci igényeknek – a kis kapacitással dolgozó vágóhidak a jogszabály adta könnyítési lehetőséggel élve, vállalkozási tevékenységet folytassanak ebben a szektorban is.

A vágópontokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok könnyítése összhangban áll a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott egyik fő céllal, a helyi termelés ösztönzésével. Az új szabályozás szintén kapcsolódik a tavaly júliusban megjelent kistermelői rendelethez, amely ugyancsak a helyi értékesítés és feldolgozás megkönnyítését célozta.AGROLINE