Címlap

Bejelentkezés


A tojás a legsokoldalúbb élelmiszer - Tények és számok a táplálkozási tulajdonságokról és a hazai piacról

Rovat(ok):

Nincs még egy olyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a tojás. Tökéletes a tápértéke, és ezt csúcsminőségű fehérjetartalma, illetve a benne lévő sokféle vitamin és ásványi anyag bizonyítja. Fehérjéje annyira kiváló, hogy a tudomány gyakran a tojás fehérjéhez méri az egyéb élelmiszerek fehérjéjét. Adatok, tények és információk a hazai tojáságazatról, a tojás táplálkozásban betöltött szerepéről.

A tojás sokoldalúságát érzékelteti, hogy önmagában lehet belőle rántottát, tükörtojást vagy főtt tojást többféle változatban készíteni. Több száz tojásétel recept létezik, amelyek között gyors reggeli ételt, laktató egytálételt, salátát, levest, édességet és italokat egyaránt találhatunk. Növeli a változatosságát, ha a fehérjét és a sárgáját különválasztva használjuk fel. A tojás tulajdonságairól és a hazai piacról a következő linkre kattintva ismerhetők meg további részletes adatok.

A tojás tápértéke tökéletes, és ezt csúcsminőségű fehérjetartalma, a benne lévő sokféle vitamin és ásványi anyag bizonyít. Különösen ajánlható a szénhidrátmentes étrendet követőknek, hiszen szénhidrátot nem találunk benne. Egy nagyobb tojás 74 kalóriát tartalmaz. Fehérjéje pedig annyira kiváló, hogy a tudomány gyakran a tojás fehérjéhez méri az egyéb élelmiszerek fehérjéjét.

A mai fogyasztó egészsége érdekében is vásárol. A tojás karotinoid anyagai javítják a látást, és jó megelőző anyagai néhány vaksággal járó betegségnek, különösen az időskori zöld és szürke hályognak. Kutatási eredmény, hogy nincs nagyobb kockázata a szívrohamnak azok között, akik naponta 2-nél több tojást fogyasztanak, mint akik hetente legfeljebb egyet. Tulajdonképpen a szív- és érrendszeri halálozás és a tojásfogyasztás huszonnégy ország adatai szerint fordított arányban áll egymással. Ennek következményeként az Amerikai Szív Szövetség (AHA) új étrendi előírásából 2000 októberében kihagyta a tojásfogyasztás korlátozását.

A nap bármely időszakához illő tojásételek vannak, mégis legjobb, ha reggelire fogyasztunk tojást bármely formában, de legalább hármat. Tízóraira a kemény tojás, ebédhez valamilyen omlett ajánlható, de tojássaláta rizzsel vagy tésztával is kiváló, és ne feledkezzünk meg a tojásos nokedliről sem. Vacsorára a kiváló Csáky rostélyossal egy gourmand is elégedett lehet.

A tojás kényelmes felhasználását biztosítja, hogy hűtőszekrényben tárolva a csomagolástól számított négy-öt hétig is megőrzi minőségét. Ha túl hosszú ideig tároljuk, akkor is leginkább csak kiszárad. Munkanapokon csak perceink vannak a főzésre, így további előny, hogy nagyon sok tojásétel 15 percen belül elkészíthető. Hétvégeken, amikor az idő nem tényező, jöhetnek az „elegáns” tojásételek. A felfújtak (például a sajtszuflé), a kaviárral töltött tojás, a madártej és még számos más tojásétel.

A tojásban lévő zsír összetétele olyan, mint amelyet a táplálkozástudomány ma ajánl: egyharmada telített, egyharmada egyszeresen telítetlen, egyharmada többszörösen telítetlen zsírsav. Nagyon sok tojásétel ma már hozzáadott zsiradék nélkül is elkészíthető.

A gyerekek is szeretik a tojást. A növekedő szervezet számára ideális táplálék. Bevonhatjuk a tojásétel készítésébe a kicsiket is, a tál díszítésébe, az étel fűszerezésébe.



AGROLINE