Címlap

Bejelentkezés


A mezőgazdasági miniszterek szerint meg kell jelölni a származási helyet a hústermékeken

Rovat(ok):

Az EU mezőgazdasági miniszterei kötelezővé tennék a származási helyet megjelölő címke bevezetését a sertés, a bárány, a baromfi és a tejtermékek esetében. A jelenlegi szabályozás csak abban az esetben teszi kötelezővé az eredet megjelölését, ha annak hiánya félrevezetné a fogyasztót. AZ EU Étel- és Italgyártóinak Szövetsége szerinte azonban az új előírás gyakran kivitelezhetetlen volna.

A mezőgazdasági miniszterek tanácsa február 21-én első olvasatban elfogadta a fogyasztók számára biztosítandó információkkal kapcsolatos jogszabálytervezetet. A származási ország megjelölése eddig is általában kötelező volt a marhahús, a méz, az olívaolaj és a friss gyümölcsök, zöldségek esetén.

Az Európai Parlament júniusban támogatta a címkézés kiterjesztését az összes hústermékre és tejtermékekre. Az európai parlamenti képviselők szerint azonban a származási helyet abban az esetben is fel kellene tüntetni, ha az étel elkészítése hús, szárnyasok vagy hal felhasználásával történik. A mezőgazdasági miniszterek ezt az álláspontot tegnap elfogadták, és első olvasatban ki akarják terjeszteni a címkézését a disznó-, bárány és baromfihúsokra is.

A miniszterek tanácsa azonban az Európai Bizottság hatástanulmányát várja a parlament által javasolt még szélesebb körű – a másodlagosan felhasznált húst vagy tejterméket tartalmazó – élelmiszerek esetében. Ugyancsak ennek a hatásvizsgálatnak kell értékelnie a a feldolgozatlan ételekre, az egy hozzávalóból készült termékekre és az előre csomagolt ételeknek több mint 50 százalékát kitevő élelmiszerekre. Ezeken a területeken ugyanis viszonylag egyértelmű, hogy a fogyasztó mit vásárol.

Az EU Étel- és Italgyártóinak Szövetsége (CIAA) ellenzi a származást megjelölő címkézés kötelező kiterjesztését. A CIAA szerint a létező szabályok kielégítőek, vagyis szerintük elegendő csak akkor feltüntetni a címkét, ha annak hiánya félrevezetné a fogyasztót. A Szövetség attól tart, hogy a az eredetre vonatkozó megjelölés kiterjesztése nem működne a húsok esetében. Az eredet vagy a származási hely ugyanis sok esetben gyakran változik az ár, a nyersanyagkészlet, vagy a termelési hely függvényében.

A nagy élelmiszervállalatoknak így folyamatosan cserélniük kellene a termékeken lévő címkéket, mivel azok alapanyagait a rendelkezésre álló nyersanyagkészlet és az ár alapján szerzik be. A CIAA szerint ez a rendszer kivihetetlen és nagyon költséges lenne. Az iparág képviselői azt kérik, amennyiben a jelenlegi szabályokat kiterjesztik, legalább végezzenek egy hatástanulmányt, beleértve az összes érintetettel végzett konzultációt. Ennek célja, hogy felmérje, mennyire szükséges, megvalósítható és gyakorlatias ez a változtatás.

A parlamenti képviselők azt javasolták, hogy amikor a termékek származásának megjelölése kivihetetlen, azokat a „meghatározatlan eredet” jelzéssel lássák el. A CIAA szóvivője viszont jelezte, hogy ez a jelzés semmilyen információval nem szolgálna a fogyasztóknak, és csak bizalmatlanságot keltene a termék eredetével szemben.

A tegnapi megállapodás után a Parlament kapja meg második olvasatra az élelmiszerekhez kapcsolódó információról szóló anyagot.

Következő lépések:

* 2011. április 14.: az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága dönt a második olvasatról szóló jelentés elfogadásáról
* 2011. július 5.: második olvasat után plenáris szavazás



AGROLINE